Plísně v nás mohou vzbuzovat rozporuplné pocity. Na těch ušlechtilých, co se nachází například na povrchu sýru Hermelín, si můžeme báječně pochutnat, ovšem některé druhy plísní jsou vysloveně zdraví nebezpečné. Když občas sníte něco nahnilého nebo plesnivého, může to vyvolat jen krátkodobý zdravotní problém, ale častá konzumace takových potravin se může zvrtnout až v rakovinu. Ne všechny plísně jsou ale vidět a o jejich existenci se dozvíme s velkým zpožděním, anebo se o nich nedozvíme vůbec a přesto na nás mohou neblaze působit třeba několik měsíců či let.

V této souvislosti jsem si vybavil příhodu, kterou jsem před mnoha lety zažil ve vztahu s bývalou přítelkyní. Trávili jsme hezký večer v ložnici a já dostal chuť na čerstvý jogurt, co jsme měli v chladničce. Po tmě jsem docupital do kuchyně, otevřel chladničku, vyprostil z ní jogurt, ihned jsem chladničku zavřel a poslepu jsem nahmatal v zásuvce kuchyňské linky lžičku. Jogurt jsem vzápětí začal poslepu jíst a teprve poté, co jsem začal vnímat podivnou pachuť, jsem rozsvítil, abych zjistil, že jsem na lžičku nabral pořádnou dávku zelené plísně.

Ne vždy ale můžete mít takové štěstí, že si posvítíte a jednoduše plesnivou potravinu vyhodíte, Mnohem horší problém jsou plísně, které se rozmnožují v zanedbané vzduchotechnice. Vzduchotechnika je zařízení, které odvádí nežádoucí pachy či vlhkost z bytového prostoru do plechového potrubí a odtud do venkovního ovzduší. Uvnitř potrubí se může na jeho stěnách usazovat mastnota z přípravy pokrmů, vlhkost a také prach. Vzniká tu pak ideální živná půda pro různé mikroorganismy a jestliže se ve vhodných časových intervalech neprovádí potřebná dezinfekce vzduchotechniky, mohou se tu rozmnožovat plísně poměrně značně a zároveň mohou vylučovat jedovaté spory, jejichž vdechování je zdraví nebezpečné. Proto se vyplatí provádět pravidelné revize těchto zařízení a jejich případná odborná čištění.